Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων εκπροσωπεί 20 σωματεία μέλη και πάνω από 2.500 φωτογράφους, σε οικογενειακές επιχειρήσεις, που στην πραγματικότητα οι απασχολούμενοι στον κλάδο μαζί με τις επικουρικές ειδικότητες τριπλασιάζονται.
Ιεραρχώντας τα προβλήματα του κλάδου έχουμε να κάνουμε με δυο είδη προβλημάτων. Τα γενικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή την εποχή είναι οξυμένα, ασφαλιστικό, χρηματοδότηση, φορολογικό, αναθέρμανση της αγοράς, επαγγελματική στέγη, κλπ. Προβλήματα που η λύση τους απαιτεί την κινητοποίηση γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος, που η ομοσπονδία μας μετέχει, και γενναίες κρατικές αποφάσεις, που χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία αυτή την εποχή αναγκαστικά βρισκόμαστε σε εγρήγορση και αναμονή.
Αλλά και τα ιδικά προβλήματα του κλάδου όπως πιστοποίηση επαγγέλματος, αλλαγή τεχνολογίας - εξοπλισμός - επιμόρφωση, πνευματικά δικαιώματα, παραεπαγγελματισμός, κλπ. που η επίλυση τους απασχολεί αποκλειστικά την ομοσπονδία μας .
Αναλυτικότερα:
Η πιστοποίηση επαγγέλματος δεν είναι αυτό που περιμέναμε όταν καταθέταμε το επαγγελματικό περίγραμμα. Αλλά και ο τρόπος που πάει να γίνει, ερήμην του κλάδου και από ιδιώτες, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Στις πιστοποιήσεις των φωτογράφων βάση επαγγελματικού περιγράμματος θα πρέπει σαν ομοσπονδία να έχουμε λόγο και ρόλο σαν γνώστες του τι ζητά η αγορά από τον επαγγελματία φωτογράφο και να γίνει με την συμμετοχή μας από κρατικό φορέα.
Η συνεχή αλλαγή τεχνολογίας στο επάγγελμα μας απαιτεί σωστή επιλογή εξοπλισμού αλλά και συνεχή επιμόρφωση. Τις ανάγκες μας εν μέρη έχουμε καλύψει από το ΚΕΚ της ΓΕΣΕΒΕΕ. Στις προθέσεις μας είναι η συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας για την δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης μέσω κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ φωτογραφίας).
Η επαπειλούμενη κατάργηση διατάξεων του νόμου 2121 περί πνευματικών δικαιωμάτων μας βρίσκει ριζικά αντίθετους αλλά και με αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στην ΓΕΣΕΒΕΕ. Στόχος μας είναι η ενίσχυση του νόμου αλλά και η εφαρμογή του που σήμερα καταστρατηγείται.
Ο παραεπαγγελματισμός που σε περιόδους κρίσης γιγαντώνεται και μας αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος εργασιών - εισοδήματος, μας βρίσκει προβληματισμένους, δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα με τον εξαθλιωμένο εργαζόμενο που προσπαθεί να συμπληρώσει το εισόδημα του με όποιο τρόπο βρίσκει, αρκεί αυτή να είναι παράλληλη επαγγελματική ιδιότητα, η παραεπαγγελματική δραστηριότητα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η ιεράρχηση των αναγκών του κλάδου προαπαιτεί καταγραφή των φωτογράφων και των δραστηριοτήτων που ασχολούνται πανελλαδικά. Μια προσπάθεια που είχε επιχειρηθεί και παλιότερα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, λόγο απροθυμίας των επιμελητηρίων να βοηθήσουν, προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε.
Με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε και χωρίς οικονομικούς πόρους προσπαθούμε για το καλλίτερο του κλάδου, το μόνο που ζητάμε από τον συνάδελφο φωτογράφο είναι να πλαισιώσει τις προσπάθειες του σωματείου του, γιατί η επίλυση των προβλημάτων του δεν είναι προσωπική υπόθεση, μόνο με συντονισμένες ενέργειες, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου