Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Ψήφισμα κατά του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Ψήφισμα κατά του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ) δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σ’ ένα έγκλημα (χωρίς ή με εισαγωγικά), που συντελείται στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης, που αποτελεί τόπο διεθνούς πολιτιστικής αναφοράς.  
Το θέατρο της Δωδώνης είναι μοναδικής σημασίας κληρονομιά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Ηπείρου κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης, αντιδρά το σύνολο, σχεδόν, των κατοίκων.
Ως φωτογράφοι, που υπηρετούμε με αφοσίωση τον πολιτισμό και έχουμε ποικίλα καλλιτεχνικά και πνευματικά ενδιαφέροντα, καθώς και οικολογικές και κοινωνικές ανησυχίες, δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε, για την μετατροπή σε σκουπιδότοπο μιας πολιτιστικής και γεωγραφικής ενότητας με ιδιαίτερη διαχρονική αξία , της Δωδώνης.
Είναι παράλογο, από κάθε άποψη, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, απ’ όπου ακτινοβολεί σ’ όλο τον κόσμο το αρχαίο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, να… μυρίζει σκουπίδια.

Η χωροθέτηση εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπ όψιν περιβαλλοντικές πολιτιστικές και οικονομικές παραμέτρους και όχι αποσπασματικά ανάλογα των ορέξεων ιδιωτικών συμφερόντων που φέρονται σαν επενδυτές με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων με το ψήφισμά της αυτό καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Δωδώνης και κάθε αρμόδιο:
α) Να μην γίνει  το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.
β) Να σταματήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την κατασκευή του.
γ) Να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το ζήτημα, καθώς, κατά τη γνώμη μας, η εγκατάσταση εργοστασίου σκουπιδιών στην τοποθεσία, που προτείνει η μελέτη, παραβιάζει ευρωπαϊκούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου