Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011


Εισήγηση προέδρου
17ο συνέδριο
Νοέμβριος 2011
Πριν από τρία μόλις χρόνια στο 16ο συνέδριο είχαμε την πολυτέλεια να μιλάμε για προβλήματα του κλάδου μας στις δυο ενδιάμεσες γενικές συνελεύσεις προσανατολιστήκαμε στα προβλήματα γενικότερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και σήμερα πια μιλάμε για προβλήματα όλης της κοινωνίας.
 Ο διαχωρισμός ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι δεν υπάρχει πια τα προβλήματα επιβίωσης είναι κοινά και απαιτούν λύσεις τώρα.
Τα στενά συντεχνιακά προβλήματα που μας απασχολούσαν έως τώρα φαίνονται αστεία μπροστά στα οξυμένα προβλήματα όλης της κοινωνίας.
Το λουκέτο στο κατάστημα μας δεν είναι πια απειλή, είναι πραγματικότητα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας μας καλούμαστε να προγραμματίσουμε την αντίδραση του κλάδου μας  σε τόσο αντίξοες συνθήκες και την συμπόρευση μας με την υπόλοιπη κοινωνία.
Το κυριότερο πρόβλημα της αγοράς είναι το εισόδημα του καταναλωτή που σαν αποτέλεσμα έχει την περικοπή εξόδων ακόμα και στα αναγκαία είδη πόσο μάλλον στο αντικείμενο μας.
Οι εργασίες μας έχουν περιοριστεί στις αναγκαίες φωτογραφίες πιστοποιητικών και όσα μυστήρια υπάρχουν ακόμα.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, έχουμε φτάσει ακόμα και στην μείωση γεννήσεων κατά 20%  οι πολιτικοί γάμοι έχουν τριπλασιαστεί  και έχει γίνει μόδα βάπτιση και γάμος μαζί.
Η κρίση βεβαία για κάποιους <<συναδέλφους>> αποτελεί <<ευκαιρία>>  περιορίζοντας τα κέρδη τους κυριολεκτικά σε ένα κομμάτι ψωμί και εξυπηρετώντας την λογική ότι ο Έλληνας μπορεί να ζήσει με τα μισά χρήματα στερούν εργασίες από τους υπόλοιπους συναδέλφους που θέλουν να δουλέψουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και να τηρούν κάποια επαγγελματικά στάνταρ.
Ο παραεπαγγελματισμός όπως είχαμε προβλέψει λόγο κρίσης και ανεργίας έχει αυξηθεί, όχι όμως από άτομα άσχετα με το επάγγελμα μας. Στους παραεπαγγελματίες που υπήρχαν έχουν προστεθεί συνταξιούχοι πρώην συνάδελφοι και συνάδελφοι που κλείνουν τα καταστήματα τους κάνουν διακοπή στην εφορία και συνεχίζουν να δουλεύουν μαύρα.
Η δημιουργία εταιριών που αναλαμβάνουν πακέτο τα πάντα γύρο από την τέλεση μυστηρίων έχει υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το αντικείμενο μας αφού στο συνολικό κέρδος τους κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Ένα νέο φαινόμενο που έχει συμβάλει στην μείωση των μυστηρίων είναι και ο υπερεπαγγελματισμός, συνάδελφοι που μέχρι τώρα είχαν άλλο  αντικείμενο φωτογράφησης έχουν στραφεί στην κάλυψη γάμων και βαπτίσεων, κάτι τέτοιο δεν είναι αθέμιτο καταλήγει όμως στο ίδιο αποτέλεσμα, μικρότερη πίτα για πολύ περισσότερα άτομα.
ΟΑΕΕ
Απαιτούμε
Εισφορές. Επιλογή κλάσης ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλισμένου.
Αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις συμφώνα με τα κέρδη τους.
Σταμάτημα διώξεων για μη πληρωμή εισφορών.
Επίδομα ανεργίας για τους συναδέλφους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.
Συνέχιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους χρωστούν ή κλείνουν.
Εγγύηση συντάξεων και αποθεματικών χωρίς κούρεμα, από το κράτος.
Φορολογικό
Η κατάλυση κάθε συνταγματικής  διάταξης περί φοροδοτικής ικανότητας μας βρίσκει πλήρως αντίθετους.
Η πάγια θέση μας για φορολόγηση συμφώνα με τα βιβλία μας είναι όσο ποτέ επίκαιρη.
Κάθε επιβολή κεφαλικού φόρου, έκτακτης εισφοράς, και αντικειμενικών κριτηρίων είναι άδικη και αντισυνταγματική.
Η φορολόγηση με 20% όλων των κερδών των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου ύψους δείχνει την πρόθεση των κυβερνόντων να πληρώσουν οι μικροί και να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι που από 40% θα κατέβουν στο 20%.
 Επιμόρφωση
Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στην υπηρεσία διαβατηρίων διαπιστώσαμε ότι πολλοί συνάδελφοι πάσχουν ακόμα και σε φωτογραφίες πιστοποιητικών.
Η ανάγκη επιμόρφωσης των συναδέλφων είναι επιτακτική.
 Ευχής έργον θα ήταν η δωρεάν και κρατική παροχή επιμόρφωσης όπως ζητάμε επιτακτικά εδώ και χρόνια, όμως σε μια εποχή που επιχειρείται η κατάργηση κάθε μορφής δημόσιας και δωρεάν παιδείας ( που καταγγείλαμε με δελτίο τύπου εν όψη του πάσο των φοιτητών) ο κλάδος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε πρόσφορο μέσο για την κάλυψη των αναγκών του.
Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη πιστοποίηση διαπιστώσαμε ότι όλη η ιστορία ήταν για να καρπωθούν κέρδη κάποιες ιδιωτικές εταιρίες με τις δήθεν ευλογιές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χωρίς καμία κρατική αναγνώριση και χωρίς πρακτικό όφελος για τον κλάδο μας.  
Κάρτα αλλοδαπών -  κάρτα του πολίτη
Σε μια εποχή διάλυσης του κράτους και απόλυση – εφεδρεία  μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων αν και ψηφίστηκε από την βουλή η κάρτα αλλοδαπών η υλοποίηση της καθυστερεί μέχρι νεοτέρας. Για την κάρτα του πολίτη 31-12-12  λήγει η υποβολή μελέτης υλοποίησης άρα αργούμε πολύ ακόμα.
Ψηφιακά αρχεία
Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας όλο και περισσότερο θα αυξάνεται η ζήτηση ψηφιακών αρχείων για αποφυγή σκαναρίσματος. Η αρχή έγινε με την κάρτα αλλοδαπών και το φοιτητικό πάσο και έπεται η συνέχεια. Το θέμα δεν είναι να πάμε κόντρα στην τεχνολογία και άλλες φορές προσπαθήσαμε σαν κλάδος ανεπιτυχώς, το θέμα είναι να κοστολογούμε τα διαφυγόντα κέρδη και να εισπράττουμε για την παραχώρηση τους. Φυσικά μιλάμε για τις υποχρεωτικές παραχωρήσεις αρχείων και όχι για όλα τα αρχεία μας που μας καλύπτει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Αναθέρμανση της αγοράς.
Παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα η αγορά βυθίζεται όλο και σε μεγαλύτερη κρίση, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, και απομυζώντας χαράτσια και κεφαλικούς φόρους από τα νοικοκυριά αφαιρείς από την αγορά κάθε ελπίδα αναθέρμανσης.
Τελικά ακολουθείται λάθος οικονομική πολιτική ή σωστή αλλά σε άλλη κατεύθυνση;
Μια κατεύθυνση όπου την μικρή επιχείρηση θα διαδεχτούν αλυσίδες πολυεθνικών μονοπωλώντας την αγορά και βάζοντας νέους κανόνες ανάλογα με τα συμφέροντα τους; Βλέπε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η όλη φιλολογία περί φοροκλοπής και ακριβού κόστους παροχής υπηρεσιών ενορχηστρώνει την συκοφάντηση – απαξίωση μας στα μάτια της κοινωνίας βοηθώντας στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης.
Τρόποι αντίδρασης.
Συνστράτευση με την υπόλοιπη κοινωνία για ανατροπή αυτής της πολικής.
Στην κατεύθυνση αυτή η ομοσπονδία μας μετείχε και στις  9 απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα βγάζοντας αφίσα και αποστέλλοντας εγκυκλίους σε όλα τα σωματεία μέλη (φυσικά η ευθύνη συμμετοχής είναι αποκλειστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων) στην τελευταία μάλιστα απεργία τυπώσαμε αφίσα και την αποστείλαμε σε όλα τα σωματεία με αποτέλεσμα την μεγάλη συμμετοχή του κλάδου μας.
Η ύπαρξη της ομοσπονδίας, ποσό μάλλον η υλοποίηση δράσεων,  προϋποθέτει πρωτοβάθμια σωματεία σε αυτή την κατεύθυνση επισκεφτήκαμε τα περισσότερα σωματεία για αλληλοενημέρωση την Θεσσαλονίκη μάλιστα που είχε πρόβλημα τρεις φορές.
Βοηθήσαμε και στήθηκαν τα σωματεία Ρόδου και Ηλείας επαναλειτούργησαν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη προσπαθήσαμε να στηθούν σε Αγ. Νικόλαο Κρήτης – Καρδίτσα – Αγρίνιο χωρίς επιτυχία και μεριμνά μας θα πρέπει να είναι η επαναλειτουργία των σωματείων που έχουν αδρανήσει. 
Για την προώθηση της συνδικαλιστικής δράσης και ενημέρωση των συναδέλφων μετείχαμε με περίπτερο σε τρις κλαδικές εκθέσεις δυο Αθήνα και μια Θεσσαλονίκη.
Δημιουργήσαμε το panomfot.blogspot.com, αναρτώντας άμεσα κάθε πληροφορία που έχουμε, για την πληρέστερη και πιο άμεση πληροφόρηση των συναδέλφων και όχι μόνο, πανελλαδικά με 6.600 επισκέψεις στα δυο χρόνια λειτουργίας του.
Συνδιοργανώσαμε την ημερίδα με τον ΣΕΚΑΦ, που άσχετα από την έκβαση της, προσωπικά πιστεύω ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, ανάλογα με την ανάγνωση που κάνει κάποιος, ακόμα και από τον τρόπο σκέψης των συνδιοργανωτών.
Είχαμε δυο συναντήσεις με την υπηρεσία διαβατηρίων και μια με το υπουργείο εσωτερικών για την κάρτα αλλοδαπών.  Ζητήσαμε δυο συναντήσεις με το υπουργείο οικονομικών που δεν μας δέχτηκε, για την μια μας απάντησε γραπτώς σε διευκρινίσεις που ζητούσαμε.
Δυο συναντήσεις με την εταιρία ΑΚΤΑ για την πιστοποίηση απέβησαν άκαρπες για τον λόγο που προαναφέραμε.
Ξεκινήσαμε συναντήσεις με όλους τους φωτογραφικούς κλάδους (φωτορεπόρτερ και Φοίβο) για καλύτερο συντονισμό δράσης.
Λάβαμε μέρος στην διεκδίκηση συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μελέτης αναδιοργάνωσης του κλάδου και περιμένουμε αν θα επιλεγούμε.
Και φυσικά ενημερώναμε και επιλύαμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα συναδέλφων που είναι σε περιοχές που δεν μπορούν αντικειμενικά να δημιουργήσουν σωματείο.
Σε μια ομολογουμένως από τις πιο δύσκολες τριετίες για τον κλάδο μας, το συνδικαλιστικό κίνημα, και την κοινωνία, πιστεύω ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, ελπίζω η νέα διοίκηση που θα βγει να προσπαθήσει περισσότερο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου