Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Αίτηση για προστασία από πιστωτές κατέθεσε η KodakH Eastman Kodak, η πρωτοπόρος αμερικανική εταιρεία στον τομέα της φωτογραφίας, που ιδρύθηκε πριν από 131 χρόνια, έκανε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της, καθώς έχασε τελικά τη μάχη με το χρόνο, ενώ προσπαθούσε να ετοιμαστεί κατάλληλα για τη ψηφιακή εποχή. Την τελευταία οκταετία, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του κόστους λειτουργίας της, η Kodak απέλυσε 47.000 εργαζόμενους, κλείνοντας 13 εργοστάσια και 130 εργαστήρια.
Με την κίνησή της αυτή, η εταιρεία και οι θυγατρικές της στις ΗΠΑ θα προστατευθούν από τις απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να αναδιοργανώσει τα οικονομικά της, με απώτερο στόχο την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ το 2013. Οι δραστηριότητες της Kodak στο εξωτερικό δεν επηρεάζονται από την προσφυγή της στο Chapter 11 της αμερικανικής νομοθεσίας περί χρεοκοπίας των επιχειρήσεων και οι μονάδες της εκεί θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.
Το διοικητικό συμβούλιο της Kodak αποφάσισε ομοφώνως την κατάθεση αίτησης για προστασία από τους πιστωτές, ενώ για να μειωθούν οι οικονομικές πιέσεις που δέχεται η εταιρεία εξετάζεται το ενδεχόμενο να πουληθεί το χαρτοφυλάκιό της με πατέντες ψηφιακής απεικόνισης. Η διοίκηση της Kodak δήλωσε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, στη ρευστοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν είναι στρατηγικής σημασίας, ενώ επισήμανε ότι θα καταβληθούν όλοι οι μισθοί στους εργαζόμενους και ότι θα διατηρηθούν όλα τα προγράμματα πελατών. Προς αυτό τόνισε ότι έχει εξασφαλίσει γραμμή πίστωσης ύψους 950 εκατ. δολ. από την Citigroup.
Ψηφιακή φωτογραφία
Η Kodak αναγνώρισε εγκαίρως ότι η ψηφιακή φωτογραφία θα θέσει σε κίνδυνο τις πωλήσεις των παραδοσιακών φιλμ, αλλά δεν κατόρθωσε να κινηθεί πιο γρήγορα για να καλύψει την τρύπα στα έσοδά της, που προκάλεσαν οι συνεχώς μειούμενες πωλήσεις από τις βασικές της δραστηριότητες. Κι αυτό, παρά τις πολυάριθμες ψηφιακές καινοτομίες που παρουσίασε, καθώς και τη στροφή της στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αντόνιο Πέρες, δήλωσε ότι το 75% των πωλήσεων προέρχεται από τις ψηφιακές δραστηριότητες του ομίλου. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις του μειώθηκαν με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με τους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων από τις ψηφιακές δραστηριότητες. Τα έσοδα της Kodak μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το 2005, σε 7,2 δισ. δολ. πέρσι, ενώ προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο φέτος και του χρόνου. Η Kodak έχει προγραμματίσει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της για το δ΄ τρίμηνο του 2011 την ερχόμενη Πέμπτη.

1 σχόλιο:

  1. Σε σχετική ανακοινωση του Ελληνα Αντιπροσωπου διευκρινήστηκαν τα παρακάτω

    Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες προς τους πελάτες – εταιρικούς αλλά και καταναλωτές θα συνεχιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο ως συνήθως

    Οι μη-ΗΠΑ. θυγατρικές δεν περιλαμβάνονται και δεν υπόκεινται στο Δικαστήριο Εποπτείας

    Σκοπός η Αναδιοργάνωση της Kodak για να διευκολυνθεί η επάνοδος ως κερδοφόρα και βιώσιμη επιχείρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή