Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Εισήγηση προέδρου

Γενική συνέλευση   Δεκέμβριος 2012

       Ένα χρόνο μόλις από την τελευταία μας συνάντηση και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν επιδεινώσει τόσο πολύ την κατάσταση που μας έχουν φέρει στα όρια της επιβίωσης.
       Ο διαχωρισμός ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι δεν υπάρχει πια τα προβλήματα επιβίωσης είναι κοινά και απαιτούν λύσεις τώρα.
       Τα συντεχνιακά προβλήματα έχουν περάσει πια σε δεύτερη μοίρα.
       Το λουκέτο στο κατάστημα μας δεν είναι πια απειλή, είναι πραγματικότητα.
       Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας μας καλούμαστε να προγραμματίσουμε την αντίδραση του κλάδου μας  σε τόσο αντίξοες συνθήκες και την συμπόρευση μας με την υπόλοιπη κοινωνία.
      Το κυριότερο πρόβλημα της αγοράς είναι το εισόδημα του καταναλωτή που σαν αποτέλεσμα έχει την περικοπή εξόδων ακόμα και στα αναγκαία είδη πόσο μάλλον στο αντικείμενο μας.
      Οι εργασίες μας έχουν περιοριστεί στις αναγκαίες φωτογραφίες πιστοποιητικών και όσα μυστήρια υπάρχουν ακόμα, μένουν στο κατάστημα μας απλήρωτα.
      Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, 130.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, το 60% δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και το 80% αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς και προμηθευτές.

      Στις παρούσες συνθήκες αυτό που προέχει είναι η κοινωνική προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών
Απαιτούμε  Δημιουργία συστήματος κοινωνικής προστασίας για τον ελεύθερο επαγγελματία, με προτεραιότητα στη δυνατότητα ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας.
        Λήψη των σχετικών προνοιακών παροχών από τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε δυσχέρεια.
        Διακριτή στόχευση των ελεύθερων επαγγελματιών στις δράσεις στήριξης της εργασίας
        Πρόγραμμα δανειοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών από το ΕΤΕΑΝ για εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης  από τον ΟΑΕΕ, στο πρότυπο του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ για αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
        Μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία επίπτωση στις παροχές. Σύνδεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον ΟΑΕΕ με τη φοροδοτική ικανότητα της επιχείρησης. Οι εισφορές να καθορίζονται όχι βάσει ασφαλιστικής αρχαιότητας, αλλά βάσει του τζίρου της επιχείρησης.
       Κρατική εγγύηση για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ
       Σύσταση Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης και Ενιαίου Φορέα Υγείας
       Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στο 0,62% του ΑΕΠ όπως και στο ΙΚΑ.
       Άμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας ανεξάρτητα από χρέη στο ταμείο.
       Πάγωμα των χρεών και προσαυξήσεων των προστίμων όσο διαρκεί η κρίση.
       Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ
      Εγγύηση συντάξεων και επαναφορά αποθεματικών από το κράτος.

      Φορολογικό Η κατάλυση κάθε συνταγματικής  διάταξης περί φοροδοτικής ικανότητας μας βρίσκει πλήρως αντίθετους.
      Η φορολόγηση με 26% όλων των κερδών από το πρώτο ευρώ συν το φόρο επιτηδεύματος καταργεί την αρχή της ισονομίας και καταστεί τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες. Σαν αποτέλεσμα δεν θα έχει την είσπραξη επιπλέον φόρων αλλά το κλείσιμο των καταστημάτων που είναι και ο τελικός στόχος μιας τέτοιας πολίτικης.
      Κατάργηση του ΚΒΣ με ότι αυτό συνεπάγεται.
      Απλοποίηση διαδικασιών για κλείσιμο βιβλίων και για μεταβίβαση επιχείρησης.
      Επιμόρφωση Η ανάγκη επιμόρφωσης των συναδέλφων είναι επιτακτική.
      Απαιτούμε επιμόρφωση από δημόσιους φορείς και χωρίς προϋποθέσεις
Προγράμματα επιμόρφωσης προς το παρόν υπάρχουν από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δυστυχώς οι συνάδελφοι δεν ανταποκρίνονται ή δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες ενημερότητες.

      Παραεπαγγελματισμός όπως είχαμε προβλέψει λόγο κρίσης και ανεργίας έχει αυξηθεί, όχι μόνο από άτομα άσχετα με το επάγγελμα μας. Στους παραεπαγγελματίες που υπήρχαν έχουν προστεθεί συνταξιούχοι πρώην συνάδελφοι και συνάδελφοι που κλείνουν τα καταστήματα τους κάνουν διακοπή στην εφορία και συνεχίζουν να δουλεύουν μαύρα.

      Κάρτα αλλοδαπών -  κάρτα του πολίτη  Σε μια εποχή διάλυσης του κράτους και απόλυση – εφεδρεία  μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων αν και ψηφίστηκε από την βουλή η κάρτα αλλοδαπών η υλοποίηση της καθυστερεί μέχρι νεοτέρας. Για την κάρτα του πολίτη έχει δρομολογηθεί με φωτογραφία διαβατηρίου και έκδοση της από την υπηρεσία διαβατηρίων όπως και το δίπλωμα οδήγησης, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

       Ψηφιακά αρχεία  Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας όλο και περισσότερο θα αυξάνεται η ζήτηση ψηφιακών αρχείων για αποφυγή σκαναρίσματος. Η αρχή έγινε με την κάρτα αλλοδαπών και το φοιτητικό πάσο και έπεται η συνέχεια. Το θέμα δεν είναι να πάμε κόντρα στην τεχνολογία και άλλες φορές προσπαθήσαμε σαν κλάδος ανεπιτυχώς, το θέμα είναι να κοστολογούμε τα διαφυγόντα κέρδη και να εισπράττουμε για την παραχώρηση τους. Φυσικά μιλάμε για τις υποχρεωτικές παραχωρήσεις αρχείων και όχι για όλα τα αρχεία μας που μας καλύπτει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων.

        Αναθέρμανση της αγοράς.  Με τα σκληρά οικονομικά μέτρα η αγορά βυθίζεται όλο και σε μεγαλύτερη κρίση, με την ανεργία πάνω από 25%, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, και απομυζώντας χαράτσια και κεφαλικούς φόρους από τα νοικοκυριά αφαιρείς από την αγορά κάθε ελπίδα αναθέρμανσης.
       Τελικά ακολουθείται λάθος οικονομική πολιτική ή σωστή αλλά σε άλλη κατεύθυνση;
       Μια κατεύθυνση όπου την μικρή επιχείρηση θα διαδεχτούν αλυσίδες πολυεθνικών μονοπωλώντας την αγορά και βάζοντας νέους κανόνες ανάλογα με τα συμφέροντα τους; Βλέπε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η όλη φιλολογία περί φοροκλοπής και ακριβού κόστους παροχής υπηρεσιών ενορχηστρώνει την συκοφάντηση – απαξίωση μας στα μάτια της κοινωνίας βοηθώντας στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης.
       Αναθέρμανση της αγοράς δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

       Απαιτούμε  Περιοχές κορεσμένες από καταστήματα να είναι απαγορευμένες για ίδρυση πολυκαταστημάτων.
       Ωράριο λειτουργιάς καταστημάτων που να εξυπηρετεί τον μικρό αυτοαπασχολούμενο καταστηματάρχη.

        Τρόποι αντίδρασης.  Συνστράτευση με την υπόλοιπη κοινωνία για ανατροπή αυτής της πολικής.
        Στην κατεύθυνση αυτή η ομοσπονδία μας μετείχε και στις  6 απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα βγάζοντας αφίσα και αποστέλλοντας εγκυκλίους σε όλα τα σωματεία μέλη (φυσικά η ευθύνη συμμετοχής είναι αποκλειστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων)

             ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου