Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Περί παραεπαγγελματισμού

Με αφορμή δημοσιεύματα περί παρά επαγγελματισμού ( πρόσφατα από αστυνομικό στην Πάτρα ) αλλά και το γενικότερο φαινόμενο που σε εποχή κρίσης, ανεργίας και φτωχοποίησης της κοινωνίας διογκώνεται δικαιολογημένα, ο καθένας κάνει ότι μπορεί για να συμπληρώσει ή να αποκτήσει εισόδημα. Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω κάποια πράγματα για να σταματήσει κάποτε το παραμύθι ότι οι συνδικαλιστικοί μας φορείς δεν κάνουν τίποτα, το θέμα είναι αν μπορούν να επέμβουν.
1)    Το φωτογραφίζειν φυσικά με την συναίνεση του φωτογρφιζόμενου, εκτός αν είναι δημόσιο πρόσωπο σε δημόσιο χώρο, είναι ελεύθερο και παντού ( Εκκλησιές, κέντρα διασκέδασης, δεξιώσεις κλπ.) άσχετα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται άρα εκεί δεν μπορούμε να επέμβουμε.
2)    Το θέμα ξεκινά από την στιγμή που ο παρά επαγγελματίας θα προσπαθήσει από αυτή την δραστηριότητα να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.
3)    Η οικονομική – φορολογική παράβαση καταγράφεται μόνο στην συναλλαγή ή μετά από καταγγελία του συναλλασσομένου για μη έκδοση παραστατικού.
4)    Δραστηριότητες εταιριών, δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, φορέων, κλπ. μπορεί να φωτογραφίζει όποιος θέλει χωρίς αυτές να είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν επαγγελματία φωτογράφο, αρκεί βέβαια να μην υπάρχει οικονομική συναλλαγή για την συγκεκριμένη φωτογράφιση.
5)    Οι συνάδελφοι καλό θα είναι να χρησιμοποιούν επαγγελματίες συναδέλφους για συνεργάτες τους σε αντίθετη περίπτωση ενισχύουν τον παρά επαγγελματισμό που οι ίδιοι μετά καταγγέλλουν.
6)    Σε περίπτωση που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν άτομα εκτός χώρου θα πρέπει να κόβουν δελτίο δαπάνης αμοιβής για να φορολογηθεί ο αμειβόμενος ισότιμα και να μην κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στους συναδέλφους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου